Inside The Chartered Bank: J. SABELIS’ COLORFUL STAINEDGLASS

Photobucket

The Cupola of Chartered Bank

This British overseas bank has three storey building which garnished by copula, that is a small domed structure on top of its roof, the gallery which garnished by long arcade, and the Doric column which installed in the front facade.

Photobucket

The Marble Plague Inscription

“THE FIRST STONE OF THIS BUILDING WAS LAID ON 27 FEBRUARY 1921 BY JOYCE MURRAY STEWART DAUGHTER OF THE MANAGER OF THE BATAVIA AGENCY OF THE CHARTERED BANK OF INDIA, AUSTRALIAN, AND CHINA”

Broadly, this neo-classical architecture adopted the rationalism and traditionalism in early 20th century. It was the representative office of “Chartered Bank of India, Australia, & China” in Batavia, sited at Kali Besar West No. 1 – 2, on the corner of Gang Malaka and Kali Besar West. The bank’s traditional business was in cotton from Bombay, indigo and tea from Calcutta, rice from Burma, sugar from Java, tobacco from Sumatra, hemp from Manila and silk from Yokohama.

THE MAP OF KALI BESAR AND ITS SURROUNDINGS

Photobucket

Blue point indicates the position of this building
“Batavia Military Guide Map”

Published by Survey HQAFNEI in December 1945.
Source: KIT – Netherlands
Courtesy of Hatmanto Sri Nugroho

______________________________________________________________

THE STAINEDGLASS:
J. SABELIS & CO. HAARLEM – NETHERLANDS

J. Sabelis & Co., Paint and Glaseries, Spaarne 73-79 and Gierstraat 60 in Haarlem.
1889-1926

Stunning stained glass

Below, the detail of J. Sabelis’s work.
It describes the plantation activity in Netherlands Indies
with the gesture in European style.

Photobucket

Man Carried Tobacco

Photobucket

Rice Pounding Lady

Photobucket

Sugarcane Worker

Photobucket

Lady with Her Handbag

Photobucket

Rubber Plantation Worker

______________________________________________________________

Photobucket
Chartered Bank of India, Australia, and China in Batavia – 1920s
THE TIMELINE HISTORY OF CHARTERED BANK1853
The Chartered Bank of India, Australia and China was a bank founded in London by James Wilson following the grant of a Royal Charter from Queen Victoria.
Photobucket
James Wilson
[3 June 1805 – 11 August 1860]
Painted by Sir John Wilson Gordon
Source: National Portrait Gallery, London
1858
The bank opened its first branches in Calcutta and Bombay and then Shanghai.1859
The bank opened a branch in Hong Kong and an agency in Singapore.1861
The Singapore agency was upgraded to a branch.

1862
The bank was authorized to issue bank notes in Hong Kong,
and printed bank notes in China and Malaya in the following decades.

1863
The Chartered Bank agency was established in Batavia.

1912
The New York branch was established.

1921
New building of representative office in Batavia was opened in Kali Besar West No. 1 – 2, on the corner of Gang Malaka and Kali Besar West with building size of 2,279 m2.
Designed by EHGH Cuypers (1859-1927)

1942-45
The Chartered Bank was affected by Japanese occupation.

1957
Chartered Bank bought the Eastern Bank together with the Ionian Bank’s Cyprus Branches. This established a presence in the Gulf.

1964
The Indonesia government nationalized Chartered Bank’s operations in Indonesia and merged them into Bank Umum Negara (BUNEG).

1965
The Indonesia government brought BUN into the Bank Negara Indonesia (BNI) group,
renaming it Bank Negara Indonesia Unit IV (BNI IV).

1968
The Indonesian government again reorganized some banks. BNI IV became an independent bank with the name Bank Bumi Daya (BBD).

1969
Chartered Bank merged with the Standard Bank of British South Africa
(founded by John Paterson in 1862) and became the Standard Chartered Bank.

1999
The restructuring agenda for the banking sector
on the subject of financial and banking crisis,
the government merged four state ownership banks: Bank Bumi Daya (BBD), Bank Dagang Negara (BDN), Bank Ekspor Impor (Exim), and Bank Pembangunan Indonesia (Bapindo). The ne
w bank was established: Bank Mandiri.

______________________________________________________________

THE ARCHITECTURE INSIGHT

Photobucket
Gorgeous Minutiae of Neo-Romanesque Gallery
The Chartered Bank in Batavia was designed by Amsterdam architect,
Eduard Gerard Hendrik Hubert Cuypers
(Roermond, 18th of April 1859 – Den Haag, 1st of June 1927)
Eduard Cuypers, also a younger nephew of Piere Cuypers (a senior Dutch architect), adopted the Rationalism and Traditionalism value that quickly emerged after the first world war. The architecture of The Chartered Bank has a conception which seems strongly influenced by the Empire style popular and in use by the British in India.Rationalism tendencies with maximum economy in the use of land and in construction; the attention to the specific characteristics of different materials (wood, iron, glass, metals, etc.), the idea that artistic form derives from a previously defined method or problem, leading to the correspondence between form and function, and constant use of new technologies.Whereas the Traditionalism was a reaction against the Functionalism and the Expressionism of the Amsterdam School, and returning spirit to rural and national architectural styles and traditions, with tidy brickwork, minimal decoration.

“GANJANG MALAYSIA”
TERMINATED THE CHARTERED BANK
Soekarno’s thought about “NeoKoLim” (Neo-Colonialism, Colonialism, and Imperealism) torched and fueled the Indonesian’s confrontation to Malaysia in 1964. It applied that the British overseas enterprises in Indonesia would be nationalized as well to eliminate the influence of the neo-colonialism. Indonesian supposed that The British and its colony (Malaysia) was the agent of neo-colonialism, hence they had to be wiped out, without any exception.
THE STANDART CHARTERED BANK TODAY
The office building of Chartered Bank in Batavia told us about history of Standard Chartered Bank today. In the beginning, the bank opened the representative in Batavia since 1863. Present day, it has 14 branches in 7 largest cities in Indonesia; Jakarta, Surabaya, Bandung, Semarang, Medan, Surakarta and Denpasar. Hoewever, the heritage office building in Kali Besar was property as Indonesian state ownership bank since 1964.
><REFERENCES
“The Quest for the Ultimate Architecture Indonesia in the Late Colonial Period”
By Cor Passchier“Het Indische Bouwen”
Architectuur en stedebouw in Indonesie
Seminar of Change and Heritge in Indonesian Cities, 1988
Advertisements

30 comments

  1. mahandisyoanata said: It applied that the British overseas enterprises in Indonesia would be nationalized as well to eliminate the influence of the neo-colonialism. Indonesian supposed that The British and its colony (Malaysia) was the agent of neo-colonialism, hence they had to be wiped out, without any exception.

    I regret this …

  2. bangunannya masih digunakan?

  3. weebisons said: I regret this …

    The history told us…

  4. shesleep said: bangunannya masih digunakan?

    Sekarang milik bank mandiri, namun sudah tidak digunakan sebagai kantor.

  5. modelnya baru ya mas 😀

  6. peleth said: modelnya baru ya mas 😀

    Kok yang diliatin modelnya sih mas? Model memang baru first performance, tapi stok lama kok mas :p

  7. mahandisyoanata said: Kok yang diliatin modelnya sih mas?

    yg teridentifikasi cm foto yg itu mas, yg laen belom kenal lokasi dan modelnya :pnderek langkung nggeh mas 😀

  8. peleth said: yg teridentifikasi cm foto yg itu mas, yg laen belom kenal lokasi dan modelnya :pnderek langkung nggeh mas 😀

    Sepertinya di kehidupan sebelumnya panjenengan sudah pernah bertemu mbak model itu ya hehehe…Kita tunggu saja di angkringan mas, bentar lagi mbak model itu juga komen di sini :p

  9. mahandisyoanata said: Kita tunggu saja di angkringan mas, bentar lagi mbak model itu juga komen di sini

    oh dah berubah ya, ga demen pecel turi pajimatan imogiri lg?hehehehekabuuuuuuuuuurrrrrrrrr ach sblh dipentungin mbak model :Dbtw detail datanya komplit bgt mas, salute, sayang saya ga jago boso londo, jd capet2 ngertinya hehehe ga ada rencana buat translate ke indo biar brayat banyak yg masih bodo kaya saya ini bs tau juga ttg tempat2 bersejarah di bumi nusantara inisalam teh jahe dan gedang goreng

  10. mahandisyoanata said: stok lama

    wah mas ini pasti kolektor barang antik ya? 😀

  11. peleth said: yg masih bodo kaya saya ini bs tau juga

    makanya belajar biar pinter :PPP

  12. mahandisyoanata said: indigo

    seperti apa rupanya ?

  13. youfy said: wah mas ini pasti kolektor barang antik ya? 😀

    mbak merasa jadi barang antik ya? 😀

  14. youfy said: seperti apa rupanya ?

    Hmm aku gak tau banyak siy, tapi buah Indigo itu seperti ini lho Youf…Indigo segar sebelum dipetikIndigo yang siap diolahIndigo itu semacam buah berry, tumbuh subur di pegunungan Xing’an (Mongolia). Jadi memang bukan barang dagangan asal Indonesia. Buah indigo ngga hanya bisa nurunin tekanan darah tinggi, dan naikin leukosit, tapi juga punya fungsi menyembuhkan apocleisis (kurang nafsu makan).

  15. mahandisyoanata said: Indigo itu semacam buah berry

    ow, thanks infonya.. selama ini taunya Indigo itu cuma campuran warna, mungkin juga karena warna buahnya itu disebut buah indigo ya..

  16. youfy said: ow, thanks infonya.. selama ini taunya Indigo itu cuma campuran warna, mungkin juga karena warna buahnya itu disebut buah indigo ya..

    my pleasure…iyah warna buahnya memang warna2 spektrum elektromagnetik…violet ke biru2an…

  17. setau gw indigo cm PH nya infotainment :p

  18. peleth said: ga ada rencana buat translate ke indo

    Hmm ini saya tujukan untuk semua orang mas…jadi wacana untuk semua orang dibelahan bumi manapun… Sumber2 tulisan berbahasa Indonesia sudah banyak, saya mengisi sisanya saja…

  19. peleth said: biar brayat banyak yg masih bodo kaya saya ini bs tau juga ttg tempat2 bersejarah di bumi nusantara ini

    Ssst..mas jangan gitu donk, …malu-maluin wong Jogja saja 😀

  20. mahandisyoanata said: malu-maluin wong Jogja saja

    wah saya ga pernah malu mengaku wong bodo dr jogja kok, terlalu berat kl menyebut orang pinter tp ga bs membagi ke byk orng :p

  21. waaaaa…gedung tua ada penampakan 😀

  22. Kenapa perusahaan Inggris pesan kaca patri di Belanda, tidak di Inggris sendiri?

  23. harumanis said: waaaaa…gedung tua ada penampakan 😀

    haha… melayang-layang yaa.. ngga nyentuh tanah lagi 😀

  24. djawatempodoeloe said: Kenapa perusahaan Inggris pesan kaca patri di Belanda, tidak di Inggris sendiri?

    Itu pertanyaan masih berputar-putar di kepala saya sejak kemarin…Mungkinkah Haarlem pernah menjadi kota pengrajin kaca patri, sehingga Inggris memesan kaca patri tersebut di Belanda? Bisa jadi perusahaan Inggris ini terkesan dengan kecantikan kaca-kaca patri yang menghiasi beberapa bank di Batavia (NHM, NIH, Javasche Bank).Bagaimana menurut mas Pri?

  25. ^___^ bagus banget yoan.., cantik kaca kacanyagalery keren( nunggu yoan di medan)

  26. collack said: ( nunggu yoan di medan)

    Wah belum ada rencana ke Medan lagi dil…Semoga plantation house-nya belum pada diancurin ya hehehe

  27. mahandisyoanata said: Semoga plantation house-nya belum pada diancurin ya hehehe

    cross the finger… ^__^ hopefully im still here for a while

  28. collack said: hopefully im still here for a while

    Dokomentasikan dulu ajah… Tanjung Morawa dah kelar khan?

  29. Awesome information! I just want you to know that this blog really gonna help me to broaden my knowledge about post. Thanks a lot for being a part of broadening it.shares

  30. Karin Drijver · · Reply

    Kakek saya, Ben Kamp, buat kaca- kaca patri itu. Waltz itu dia tinggal di Haarlem, Belanda,. Gedung itu dan kaca-Kacanya masih ada?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: