THE LONESOME BATAVIA’S LIGHTHOUSE IN MUARABARU

“…Batavia itself, nothing but a white chalked lighthouse is visible, then a small fortress hidden behind earthen walls and at the end of a small canal…”
Gevers Deynot, Herinneringen Eener Reis Naar Nederlandsch Indie in 1862, 1864.“At the end of one of these moles, or walls, stands a small white lighthouse, indicating the way of approaching the city, which cannot be fully seen from the anchorage”
Albert S. Bickmore, Travels in the East Indian Archipelago, 1869.

Photobucket

ON MISSION

Lighthouse is a tower or other building with a powerful light at top, erected at the entrance of a port, or at some important point on a coast, to serve as a guide to mariners at night.

Observing the nearly forgotten old lighthouse in Muarabaru, northernmost point of Batavia, now Jakarta, on 13th of January 2010, accompanied by lovely Youfeta Devy.

This lonesome lighthouse was established in the mid of 19th century.
At least two travelers visited the Batavia’s harbor have reported about the lighthouse in 1860s. However, today this lighthouse is no longer in use.THE LOCATION

Photobucket

The yellow dotted is the position of Batavia’s lighthouse

Source:
“Plateground van Batavia”
Nederlandsche Topographischen Dienst – 1901

BATAVIA’S LIGHTHOUSE IN MUARABARU
ARLHS IDO-063; Admiralty K1068.5; NGA 23416

This lonesome lighthouse was established in the mid of 19th century. It had focal plane 17 m (56 ft); red flash every 3 s. 16 m (52 ft). Built in round stone tower and painted white.

Photobucket
Vuurtoren-Batavia, probably end of 19th century.
Printed by “Boekhandel Visser & Co” – Weltevreden
A postcard dated 12 November 1907
Photobucket
The Batavia’s lighthouse and buildings of the port – 1880
Source: Tropenmuseum – Amsterdam
Photobucket

Batavia’s Lighthouse in 1914

Source: KITLV

Photobucket
Batavia’s Lighthouse in 1938
Source: Tropenmuseum – Amsterdam

Photobucket

Batavia’s Lighthouse in early of 20th century
Source: Tropenmuseum – Amsterdam

OTHER OLD LIGHTHOUSES SUROUNDING BATAVIA

Pulau Edam: ARLHS IDO-061; Admiralty K1062; NGA 23404
Located at Pulau Edam, the center of the entrance to the bay of Jakarta. Established in 1881. This lighthouse has a focal plane 55 m (180 ft) with four white flashes every 20 s. 50 m (164 ft) and sided cast iron tower with lantern and gallery.Tanjung Priok Inner Harbor: Admiralty K1073.5; NGA 23428.
Located near the harbor at Tipar, North Jakarta now. Established unknown, but the station established in 1885. It had focal plane 46 m (151 ft), installed the white flash every 10 s. 40 m (131 ft) skeletal tower, painted white.

REMARKS

Photobucket

Sturdy Figures
Photographed by Youfeta Devy

Present day, this lighthouse is located in the area of fish port, not on the top of water breaker anymore.

Destruction by neglected is a crime! 

Advertisements

24 comments

  1. mahandisyoanata said: today this lighthouse is no longer in use.

    tapi masih bisa dinaiki sampai puncak ?mercu suar ini nggak terlalu tinggi ya, dibandingkan dengan yang di Edam.

  2. Terima kasih bung buat ceritanya…. Selalu demen saya melihat foto2 jaman dahoeloe.

  3. eskrim said: tapi masih bisa dinaiki sampai puncak ?mercu suar ini nggak terlalu tinggi ya, dibandingkan dengan yang di Edam.

    Masih bisa dinaikin sampe puncak, tapi gw gak bisa akses masuk krn dikunci. Sepertinya kunci ada di pengelola kota tua (coba hub pak chandrian attahiyat, arkeolog yang ngantor di Museja). Iyah Mercusuar Edam tingginya 55 m, yang di utara Muarabaru sekitar 17 m. Kalau djadoelnya sih lebih djadoel-an Muarabaru lho 🙂

  4. kucingkembar said: Terima kasih bung buat ceritanya…. Selalu demen saya melihat foto2 jaman dahoeloe.

    Terima kasih kembali… Foto-foto lama kadang menggairahkan memory untuk mencari tahu seperti apa kondisi saat ini…

  5. duh…benci bgt deh sama orang yang suka corat-coret sembarangan,apalagi di bangunan bersejarah, bener2 gak menghargai…ck ck ck.

  6. menarik skali foto2 lama dari mercu suar ini…keren…minggu lalu saya utk pertama kalinya menaiki mercu suar, di pantai sembilangan, madura…menyenangkan sekali….mercu suarnya lebih ‘langsing’ dari pada yang ini,hehe…sudah lama ya anda ga keliatan,hehe…ditunggu cerita2 menarik slanjutnya..tanx ya, sangat bermanfaat 😉

  7. kereeeeen… makasih infonya 🙂

  8. oOo ini toh misinya…;)

  9. shesleep said: duh…benci bgt deh sama orang yang suka corat-coret sembarangan,apalagi di bangunan bersejarah, bener2 gak menghargai…ck ck ck.

    Sepertinya dinas pemugaran sudah lebih dari sekali mengecat mercusuar ini gara2 grafiti…lihat bekas layer sebelumnya di dinding 🙂

  10. kinkyjing said: sudah lama ya anda ga keliatan,hehe…ditunggu cerita2 menarik slanjutnya..

    Hehe…iya lagi ngubek2 mercusuar mbak :DIni foto djadoel Mercusuar Sembilangan di Madura, dibangun 1879Vuurtoren te Sembilangan bij Bangkalan”Vuurtorens, lichtboeien en Gouvernementsvaartuigen”6 Juli 1913Source: KITLV

  11. igaoman said: kereeeeen… makasih infonya 🙂

    Terima kasih juga sudah berkunjung 🙂

  12. bymy said: oOo ini toh misinya…;)

    Yup 😉

  13. Poto2 yg sekarang mana???

  14. bymy said: Poto2 yg sekarang mana???

    Yang paling atas itu foto terkini…

  15. Kurang banyak, pasar muarabarunya aja ga dipoto

  16. sayang poto yang terbaru sama yang lama gak begitu keliatan bedanya, berhubung langitnya tidak biru hehe, mari kita hunting lagi..

  17. youfy said: sayang poto yang terbaru sama yang lama gak begitu keliatan bedanya, berhubung langitnya tidak biru hehe, mari kita hunting lagi..

    Yuuk…yuukk… sekalian mint izin resmi buat masuk sampe ke pinnacle-nya ya dear 🙂

  18. bymy said: Kurang banyak, pasar muarabarunya aja ga dipoto

    Pasar muarabaru-nya gak terlalu penting hehehe…

  19. wah keren mas..jarang2 neh ada yg expose sana…good good 🙂

  20. arummm9 said: wah keren mas..jarang2 neh ada yg expose sana…good good 🙂

    Tinggal sites yang dipinggiran ajah yang belum didatengin mbak hehehe…

  21. sayangnya, cuma tinggal 1 bangunan aja, ya?coba kalo satu kawasannya…mantep dah….^^

  22. vitaoktaviana said: sayangnya, cuma tinggal 1 bangunan aja, ya?coba kalo satu kawasannya…mantep dah….^^

    Iyah hanya satu-satunya di Sunda Kelapa…

  23. Saya pingin melihat mercusuar ini, bagaimana akses ke lokasi ?Saya suka menggambar dan pingin menggambarnya … sperti ini : http://www.flickr.com/photos/omgun/tags/mercusuar/

  24. omgun said: Saya pingin melihat mercusuar ini, bagaimana akses ke lokasi ?Saya suka menggambar dan pingin menggambarnya … sperti ini : http://www.flickr.com/photos/omgun/tags/mercusuar/

    Lokasi di Kampung Muara Baru, Oom. Akses mudah, bisa pake ojek sepeda atau naik mobil. Lokasi di dekat tempat pelelangan ikan.Selamat berkarya!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: